Sevginin bir üst noktası olan aşk, aşırı ilgi ve bağımlılık olarak da tanımlanabilir. Ayrıca aşkın pek çok farklı çeşidi olduğu da artık bilinen bir gerçektir. Örnekle açıklamak gerekirse tasavvuf edebiyatında ve divan şiirinde sık sık adı geçen aşk, ilahi aşk anlamına gelir. Karşı cinse duyulan aşırı sevgi ise genel anlamda beşeri veya mecazi aşk olarak tanımlanabilir. Görüldüğü üzere aşk tanımının pek çok farklı anlamı ve türü olduğu için aşk nedir sorusunu kapsamlı biçimde ele almakta fayda vardır.
Türkçe diline Arapçadan geçen kelimelerden biri de aşktır. Aşaka sözcüğünden türetilen aşk kelimesinin Arap dilindeki karşılığı sarmaşık olarak bilinir. Aşk çeşitli mekanlarda ve kültürlerde farklı biçimlerde tanımlanır. Tasavvuf edebiyatında aşkın anlamı ilahi aşktır. Divan şiirlerinde de başta Fuzuli olmak üzere pek çok divan şairi aşkı bu şekilde yorumlar. Kainatın yaratılma sebebi aşktır. Fuzuli şiirlerinde aşkı kainatın özü olarak nitelendirir.
Aşk ne demek şeklinde bir araştırma yapıldığında bu kelimenin Arapça sarmaşık kelimesinden türetildiğini görmek mümkündür. Ancak genel yorumlamaya göre aşk, bir kişinin bir başka insana duyduğu aşırı sevgi ve bağlılık anlamına gelir. Aşkın diğer çeşitleri arasında platonik aşk ve karşılıksız aşk gibi uzantılar mevcuttur. Her insan hayatında bir kez veya birden fazla kez aşık olabileceği gibi hiçbir zaman aşk hissetmemesi de mümkündür.
Yapılan araştırmalara göre aşkın insanlarda bazı hormonların düzeyini ayarlayıp değiştirdiği ortaya çıkmıştır. Kişinin beynindeki ödül sistemini de değiştiren aşkın vücutta şu hormonlarla doğrudan bağlantılı olduğu tespit edilmiştir:
Bu tür hormon ve nörokimyasal bileşenler, kişinin beyninde farklılıklara yol açar. Romantik duyguların ortaya çıkmasında çok önemli olan hormonlar, kişinin ruh hallerini de etkiler. Tüm bunlarla beraber platonik aşk ne demek sorusunun yanıtı da sık sık merak edilen bir husustur. Platonik aşk, kişinin aşık olduğu karşı tarafa bunu itiraf edemediği ve kendi içinde yaşadığı bir aşk türüdür.
Aşk duygusu bir kişinin başka bir kişiye karşı duyduğu aşırı sevgi ve bağlılığı ifade eder. Aşkın yaşı veya zamanı yoktur. Her insan her yaşta birine karşı büyük bir sevgi ve aşk duygusu hissedebilir. Daha önce hiç aşk duygusunu tatmamış olan kişiler, ilk defa aşık olduklarında ayaklarının yerden kesildiğini zannedebilirler. Bu derece yoğun bir sevgi hissedilen kişi her zaman görülmek ve o kişiye yakın olmak istenir. Aşkın da kimilerine göre gerçeği ve sahtesi vardır.
Bazı durumlarda insanlar birine karşı çekim hissettiklerinde bunun aşk olduğunu sanabilirler. Dolayısıyla gerçek aşkın tanımı da birçok kişiye göre farklılık gösterebilir. Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşk, insanlık tarihi boyunca şiirlere, şarkılara ve hikayelere konu olmuş, derin ve güçlü bir duygudur. Pek çok kişi için hayatın en anlamlı deneyimlerinden biri olarak görülen aşk, bir yolculuğun başlangıcıdır. Ancak bu yolculuk nasıl başlar? Bir aşkın filizlenmesi, genellikle bir dizi rastlantı ve kimyanın uyumuyla şekillenir. İşte "bir aşk nasıl başlar?" sorusuna detaylı bir bakış.
Aşk, karmaşık ve yoğun duyguların birleşimi olarak hayatımızda derin izler bırakır. Birine aşık olup olmadığınızı anlamak ise bazen zor olabilir. Aşk, genellikle fiziksel ve duygusal belirtilerle kendini gösterir. İşte aşık olduğunuzun en yaygın belirtileri:
İlişkili Bağlantılar: