Kapı süsü yapımı, evde bulunan malzemeler ile yarım saatten daha kısa sürede tamamlanabilecek bir aktivitedir. İçinde bulunulan mevsime, kullanım amacına, kişisel zevke göre kapı süsü yapımında kullanılacak olan malzemeler farklılık gösterir. Ancak kapı süsü yapılabilmesi için iskelet niteliğinde bir çelenk çerçevesine ve çiçeklerin bu çerçeveye sabitlenebilmesi için tel, yapıştırıcı ya da ip gibi ürünlere ihtiyaç vardır. Kapı süsü yapımında çoğunlukla çiçekler tercih edilse de günümüzde makrome kapı süsü yapımı da oldukça popülerdir. Örgü süsleri ev kapılarında, duvarda veya bebek odalarının kapılarında kullanılabilir. Oldukça farklı çeşitlere sahip olan kapı süsleri, hazırlayacak olan kişinin yaratıcılığa göre şekillenir. Kullanılacak ortamın konseptine göre kapı süsünde özgün tasarımlar ortaya çıkartılabilir. Yapay bitkiler ile solma ihtimali bulunmayan dekoratif kapı süsleri yapılabilir.
Modern Kapı Süsü Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Modern görünümlü, hızlı ve kolay tamamlanabilecek, ön kapı dekoru olarak kullanılabilecek modern kapı süsü yapımı için gerekli malzemeler aşağıdaki gibidir:
- 18 inçlik çelenk çerçevesi,
- Yapay yeşillikler,
- 22 gauge çiçek teli,
- Tel kesiciler.
Modern görünümlü el yapımı kapı süsleri için çelenk çerçevesi yerine istenen boyutta kesilmiş bir karton da kullanılabilir. Çelenk çerçevesinin boyutları kullanılacak olan malzemenin miktarına, kapının büyüklüğüne göre belirlenmelidir.
Modern Kapı Süsü Yapım Aşamaları
Modern bir kapı süsü yapmak için minimum malzeme ile izlenmesi gereken en pratik yöntem şu şekildedir:
- Kapı süsü yapmak için ayrılmış olan yapay yeşilliklerin sap kısımları kısaltılmalıdır. Ancak ilk etapta gereğinden fazla kısaltmamaya dikkat edilmelidir. İlerleyen dakikalarda uzun gelmesi halinde sonradan tekrar kısaltmayı seçmek daha iyi bir çözümdür.
- Malzemeler arasında bulunan çelenk çerçevesinin etrafına çiçek teli sarılmalıdır. Hazır alınmış olan çelenk çerçeveleri çoğunlukla tellerin geçirilmesi için uygun delikler açılmış halde satılır. Telin ucunun bu deliklerin birinden geçirilerek telin çelenk çerçevesine sabitlenmesi gereklidir. Bunun için delikten geçirdikten sonra tele çelenk çerçevesinin çevresinde birkaç tur attırılmalıdır. Sabitleme yapıldıktan sonra tel kopartılmamalıdır.
- Birkaç sap yeşillik ayrılmalıdır. Daha görsel durması için iki farklı renkte yeşillik kullanılabilir. Alınan yeşilliklerin sapları çelenk çerçevesine telin sarıldığı kısmın üzerine yerleştirilmelidir. Ardından tel sapların etrafından 4 ya da 5 kere sarılmalıdır. Sağlam olduğu düşünülene kadar tel sarılabilir.
- Birkaç sap yeşillik daha alınmalıdır. İlk yeşillikler çelenk çerçevesinin üzerine hafif sağa doğru yatırıldıktan sonra ikinci alınan yeşillikler ilkinin üzerine eklenmelidir. İlk yeşillikleri sabitlerken kullanılan tel ikinci ve diğer yeşillikleri de sabitlerken de kullanılmalıdır. Çelenk çerçevesinin tamamı yeşillik ile kaplanana kadar bu işlem gerçekleştirilmelidir.
- Teller arasında herhangi bir kopukluk olmamasına özen gösterilmelidir. Her bir yeşillik grubundan diğerine çapraz şekilde uzanan tel çelenk çerçevesinin arkasına bakıldığında görülebilir.
- Bu adımlar tamamlandıktan sonra modern kapı süsü asılmaya hazır hale gelir.
El Yapımı Kapı Çelengi
Hazır kapı çelengi almayı tercih etmeyenler için el yapımı kapı çelengi hazırlamak oldukça kolaydır. Renkli ve şık duran bir kapı çelengi hazırlamak için kullanılabilecek kolay bulunan malzemeler şunlardır:
- Bir demet defne yaprağı dalı,
- Kuru böğürtlen,
- Kolay bulunabilen ot veya kuru çiçek,
- Çiçek teli,
- Çelenk halkası,
Kuru böğürtlen, ot ve kuru çiçek gibi malzemeler ortaya çıkartılmak istenen kapı çelenginin görüntüsüne göre değiştirilebilecek malzemelerdir. Evdeki malzemelerle kapı süsü yapımı tercih edildiğinde kapı süsünün maliyeti daha uygun olur.
El Yapımı Kapı Çelengi İçin Uygulama Aşamaları
El yapımı kapı çelengi yapım aşamaları aşağıda anlatılmıştır:
- Defne yaprağı dalları çelenge sarılmaya hazır bir boya getirilmelidir. Yaklaşık 5 inçlik uzunluklarda ayarlanabilir.
- Kısaltılmış olan defne yaprağı dalının uçlarının çiçek teli ile sarılması gereklidir.
- Tele sabitlenmiş olan defne yaprağı dalının üzerine ayrılmış olan kuru böğürtlen gibi meyveler tutturulmalıdır. Kuru böğürtleni sabitlerken çiçek telinden yardım alınmalıdır.
- Hazırlanmış olan parça, çelenk halkasına sarılmalıdır. Çelenk halkasına yerleştirildikten sonra çiçek teli ile birkaç tur sarılmalıdır.
- Hazırlanan diğer parçalar sırası ile bir öncekinin üzerine eklenecek şekilde tel ile çelenk halkasına sabitlenerek sarılmalıdır. Bu işlem yapılırken telin tamamen kapatıldığından ve görünmediğinden emin olunmalıdır.
- Çelenk halkası tamamen doldurulana kadar bu adımlar tekrarlanmalı ve defne yaprağı dalının fazla uzun gözüktüğü bölgelerde kısaltma yapılmalıdır.
Yapımı Kolay Kapı Süsü İçin Gerekli Malzemeler
El yapımı kapı çelengi oldukça uygun fiyatlar ile yaklaşık 30 dakika içerisinde yaratılabilir. Bunun için ihtiyaç duyulacak olan malzemeler şöyledir:
- Asma çelengi kapının boyutuna göre uygun büyüklükte alınmalıdır. Evin giriş kapısı için büyük boyuttakiler tercih edilirken oda kapısı için ortalama 14 inçlik bir çelenk yeterli olabilir.
- Farklı renklerde plastik yeşillik alınmalıdır. Küçük yapraklara sahip ve sapları kolay çıkartılabilenlerin tercih edilmesi, yapım aşamasında kolaylık sağlar. Yeşilliğin ne kadar alınacağı ise kapı süsünü hazırlayacak olan kişinin nasıl bir görünüm istediğine göre değişiklik gösterir.
- Sıcak tutkal tabancası ve tutkal plastik yeşilliklerin asma çelengine yapıştırılması aşamasında gereklidir.
Yapımı Kolay Kapı Süsü Modelinin Hazırlanması
Köpük bir çelenk ile kapı süsü yapmak mümkün olsa da doğal asma çelengi ile kapı süsü yapıldığında hem daha doğal bir görüntü elde edilir hem de çelenk daha sağlam olur. Pratik şekilde kapı süsü yapmak için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
- Plastik yeşilliklerin sapları çıkartılmalıdır.
- Sıcak tutkal tabancası ile plastik yeşillik asma çelenginin üzerine yerleştirilmelidir. Bu işlem yapılırken ısı ayarı yapılabilen bir tutkal tabancası kullanılıyor ise, düşük ayarda kullanmayı tercih etmek daha doğrudur. Aksi takdirde yüksek ayar plastik yeşilliklerin formlarının bozulmasına yol açabilir.
- Asma çelenginin ön kısmına hepsi aynı yönde olacak şekilde plastik yeşillik yapıştırıldığında hepsi düzgün bir görüntü oluşturur ve dolgun görünmeye başlar.
- Asma çelenginin ön kısmı tamamlandıktan sonra iç ve dış kısmına plastik yeşillik yapıştırılmalıdır. Kapı süsü asıldığında bu bölümler çok daha az göründüğü için bu bölüme fazla plastik yeşillik harcamaya gerek yoktur.
- Kapı süsü hazırlığı tamamen bittiğinde fazlalık olarak görünen yapışkan şeritler olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kapı süsünün daha kusursuz görünmesi için eğer varsa fazla yapışkan temizlenmelidir.
- Hazırlanan kapı süsü kanca veya çivi ile istenen yere asılabilir. Bebek kapı süsü yapımı modellerinden biri olarak tercih edilebileceği gibi evin kapısına da asılabilir.
Bebek Odası Kapı Süsü için Malzemeler
Bebek odası kapı süsünü daha ucuza mal etmek için kolay temin edilebilecek malzemeler ile el yapımı kapı süsü kullanmak tercih edilebilir. Kapı süsü yapımı kolay modellerden biri olan bebek odası kapı süsü, evdeki eşyalardan tasarlanırsa çok daha ucuza da mal edilebilir. Bebek odası kapı süsü yaparken kullanılabilecek malzemeler aşağıda listelenmiştir ve bu malzemelerde bebek odası konseptine göre değişiklik yapılabilir:
- Nakış kasnağı alınmalıdır. Kasnağın boyutları kapının boyutuna göre ayarlanmalıdır. Ortalama 23 inçlik bir kasnak tercih edilebilir.
- Sahte çiçeklere ihtiyaç vardır. Bebek odasının dekorasyonuna veya zevke göre kullanılacak olan çiçekler belirlenebilir. Örneğin; 4 kuzukulağı, 2 gül ve 1 düğün çiçeği ile bebek odası kapı süsü yapılabilir.
- Çiçekleri kasnağa tutturmak için çiçek teli gereklidir.
- Beyaz sprey boyaya ihtiyaç vardır. İstenen farklı bir renkte alınabilir.
- Tutkal tabancası ve tutkal gereklidir.
- Çiçekleri kısaltmak için çiçek makası alınmalıdır. Çiçek makası bulunamazsa normal makas da kullanılabilir.
Bebek Odası Kapı Süsü Yapımı İçin Örnek
Bebek odası kapı süsü yapımı için kolay bulunabilen ve sık kullanılan malzemeler ile ortaya çıkartılabilecek örnek modelin yapım aşamaları şöyledir:
- Nakış kasnağından iç halkası çıkartılmalı ve istenen boyuta göre iç ya da dış halkası kullanılmalıdır.
- Halka sprey boya ile boyanmalıdır. Daha iyi bir görüntü elde edebilmek için iki kat boyanması tercih edilmelidir. Boyadıktan sonra çiçekleri yerleştirmek için kuruması beklenmelidir.
- Çiçek aranjmanının nasıl yapılacağı planlanmalıdır. Çiçekleri beğenilecek şekilde bir araya getirince sapları kesilmelidir. Tabanından birkaç cm kesilmesi yeterlidir.
- Çiçekler süslemeye hazır hale getirildiklerinde saplar halkaya takılmalıdır. Çiçekler sıcak tutkal ile halkaya yapıştırılmalıdır. Daha sağlam olması isteniyor ise tutkal ile yapıştırıldıktan sonra bir de çiçek teli ile sabitlenmelidir. Alternatif olarak çiçek teli ile çiçekleri sabitledikten sonra çiçek telini yapıştırmak da tercih edilebilir.
- Kuzukulağı sapları birbirine ters olacak şekilde yerleştirildikten sonra aralarına gül koyulabilir. Ardından rastgele noktalara düğün çiçeği yerleştirilerek göze hoş gözükecek bir çiçek aranjmanı yapılabilir.
- Halkanın tamamı çiçekler ile dönülmeli ve boş yer kalmadığından emin olunmalıdır. Halkanın tamamı doldurulduktan sonra bebek odası kapı süsü olarak çiviyle kapıya asılabilir.
Çiçek Detaylı Kapı Süsü İçin Malzemeler
Mümkün olduğunca az harcama yaparak oldukça şık görünebilecek çiçek detaylı kapı süsü yapmak için ihtiyaç duyulacak başlıca malzemeler aşağıda listelenmiştir:
- Nakış kasnağı,
- Yapay okaliptüs yaprakları,
- Yapay güller,
- Çiçek teli,
- Çiçek bandı,
- Tel makası,
- Asmak için gerekli ip.
Tercih edilecek çiçeklerde isteğe ve mevsime bağlı olarak değişiklik yapılabilir. Ancak soft tonlarda şık bir kapı süsü tasarımı yapmak için en ideal yapay çiçek okaliptüs yapraklarıdır.
Çiçek Detaylı Kapı Süsü Yapımında İzlenecek Adımlar
El yapımı kapı süsü modelleri arasında özellikle bahar ve yaz aylarında en masrafsız olan çiçek detaylı kapı süsleridir. Minimum malzeme ile zarif bir görünüme sahip çiçek detaylı kapı süsü yapmak için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
- Okaliptüs sapları kasnağın üzerine doğru yerleştirilmeli ve sapların kasnağa sabitlenebilmesi için çiçek teli kullanılmalıdır.
- Çiçek telinin oluşturduğu kötü görüntünün ortadan kaldırılması için üzeri çiçek bandı ile kaplanmalıdır.
- Yapay güllerin sapı makas ile kesilmelidir. Yapay gülün sapındaki tel çıkartılmalıdır.
- Yapay gülün teli çiçek teli ile değiştirilmelidir. Telin gülde kalabilmesi için iki ucunun da küçük bir halka olacak şekilde bükülmesi gereklidir.
- Hazırlanan gül çembere takılmalıdır. Okaliptüs yapraklarını yerleştirdikten sonra sap kısmına sarılan çiçek bandının üstüne denk gelecek şekilde gül sabitlenmelidir. Ardından aynı adımlar izlenerek yanına bir adet gül daha yerleştirilmelidir.
- Kasnağın öbür ucuna ip takıldıktan sonra çiçek detaylı kapı süsü kapıya asılması için hazırdır.
Yeşillik Bahar Çemberi İçin Gerekli Malzemeler
Yeşillik bahar çemberini evde kolay bulunabilir malzemeler ile hazırlamak için bir saatten daha az bir süre ayırmak yeterlidir. Yaz ve bahar aylarında evde bulunan malzemeler ile yapılabileceği gibi uygun maliyetli bir alışveriş ile de yeşillik bahar çemberi için gerekli malzemeler alınabilir. Yeşillik bahar çemberi malzemeleri aşağıda sıralanmıştır:
- Nakış kasnağı gereklidir. Ortalama 14 inçlik bir nakış kasnağı ile yapılabilir.
- Çelenge yapıştırılacak olan yeşillik ve saplar alınmalıdır.
- Yeşilliğin nakış kasnağına sabitlenmesi için ip veya tel gereklidir.
- Makas gereklidir.
Pratik Yeşillik Bahar Çemberi Yapımı
Evde kapı süsü yapımı için yeşillik bahar çemberi hazırlamayı tercih edenlerin takip etmeleri gereken adımlar şöyledir:
- Yeşilliklerin ve sapların nakış kasnağına yapıştırılacak hale getirilmesi gereklidir. Bunun için makas yardımı ile kırpılmalıdır. Daha kolay tutturabilmek için yeşilliklerin çok kısaltılmaması tavsiye edilir. Okaliptüs veya farklı yeşillik türleri tercih edilebilir.
- Nakış kasnağının metal bölümü altta olacak şekilde kasnağın etrafına yeşillikler aynı yöne doğru yerleştirilmeye başlanmalıdır.
- Yeşillikleri nakış kasnağına sabitlemek için ip, tel veya alternatif farklı bir malzeme kullanılabilir. Yapıştırıcı ile de yeşillikleri sabitlemek mümkündür. Ancak yapıştırıcı daha kötü görüntü oluşturabileceği için ip kullanılabilir.
- Yeşillikler kasnağa sabitlendikten sonra düğüm atılmalıdır. Ardından oda veya ev kapılarına asılabilir.
Sukulentlerden Kapı Süsü Yapımında Kullanılacak Malzemeler
Kaktüs familyasından olan sukulentlerden dekoratif bir kapı süsü yapabilmek için ihtiyaç duyulan malzemeler aşağıda belirtilmiştir:
- Çelenk çerçevesine ihtiyaç vardır. Ortalama 15 ya da 16 inçlik bir çelenk çerçevesi idealdir.
- Çiçek iğneleri gereklidir.
- Çiçekli kök teller alınmalıdır.
- Tornavida bulundurulmalıdır.
- Makasa ihtiyaç duyulur.
- Kağıt gereklidir.
- Sukulent bitkilerinden seçim yaparak alınmalıdır.
Sukulentlerden Kapı Süsü Yapmanın Basit Adımları
Sukulentlerden farklı ve güzel görünümlü bir kapı süsü yapmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Çelenk çerçevesi seçilmelidir. Canlı yosun çelengi, kapı süsü yapımında iskelet olarak kullanmak için idealdir. Çiçekçilerden kolayca temin edilebilecek bir çelenk çerçevesidir.
- Alınan canlı yosun çelengi suda yaklaşık 30 dakika süre ile bekletilmelidir. Suyu iyice çektiğinden emin olunması gereklidir. Sudan çıkartıldıktan sonra da fazla suyun alınabilmesi için 10 dakika süre ile kağıt havlu üzerinde bekletilmesi gereklidir. Kağıt havluya alternatif olarak kuru ve temiz bir bez de fazla ıslaklığın alınması için kullanılabilir.
- Çelenk çerçevesinde sukulentlerin yerleştirileceği alanlar belirlenmelidir. Ardından makas ya da tornavida ile bu alanlara ufak yuvalar açılması gereklidir.
- Sukulentlerden göze hoş gözüken bir aranjman oluşturulmalıdır. Bu nedenle sukulent alınırken sukulentlerin farklı türlerde ve boylarda olmalarına özen gösterilmelidir. Ayrıca farklı renklerdeki sukulentler ile de tam bir görsel şölen ortaya çıkartabilmek mümkündür. Aşağı doğru sarkıt şeklinde büyüyenler, kırmızı ve pembe gibi çeşitli renklerde olanlar, irili ufaklı sukulentler aranjman için tercih edilebilir.
- Planlanan şekilde sukulentler açılan yuvalara yerleştirilerek sabitlenmelidir. Bunun için çiçek iğneleri kullanılmalıdır. Kapı süsünün hem daha düzgün hem de daha sağlam görünmesi için çiçek iğnesi kullanmak önemlidir. Çiçekçiden veya alışveriş platformlarından çiçek iğnesi temin edebilmek mümkündür.
- Sukulentleri yerleştirirken aralarında boşluk bırakılması gereklidir. Kökleri zayıf ve küçük gibi düşünülüp birbirlerine yakın yerleştirildiklerinde, hızla büyüyerek kötü bir görüntü yaratabilirler. Bu nedenle seçilen sukulent türü hangisi olursa olsun boşluk bırakılmalıdır. Sukulentlerin aralarında boşluk bırakırken bu boşluğu metal aparatlarla korumak da tercih edilebilir.
- Sukulentlerin birbirlerini desteklemeleri ve sabit şekilde kalabilmeleri için çiçekli kök teller ile desteklenmeleri gereklidir. Kapı süse bütünlük sağladığı gibi görüntünün de daha iyi olmasına yardımcı olur. Çiçekçilerden veya online alışveriş platformlarından temin edilebilecek bir üründür.
- Kapı süsü tasarımının daha iyi gözükebilmesi için sukulentlerin aralarına kuru dal, kurdele gibi ürünler yerleştirilebilir veya sadece bir köşesine fiyonk bağlanabilir. Kapı süsü kendin yap modellerinden olan sukulentlerden kapı süsü modeli, yapay ve mini çiçekler ile de daha gösterişli hale getirilebilir.