En çok sevilen bitki çayları arasında adını sık sık duyduğumuz rezene çayı, sağlık açısından çok faydalı bir içecektir. Bitki çaylarının şifasından yararlanmak isteyenler için rezene çayı tüketimi çok önemlidir. Rezene, maydanozgiller familyasından gelen bir bitki olup antik çağlardan beri tüketilen aynı zamanda tıbbi tedavilerde kullanılan bir bitkidir. Rezenenin yoğun aroması ağız kokusunu bastıracak kadar güçlüdür. Bu özelliği ile dikkat çeken rezene çayı nedir diye merak edenler için bu yazımızda rezene çayının tüm özelliklerini ve faydalarını bulabilirsiniz.
Rezene bitkisi, sağlık açısından çok yararlı olduğu için antik çağlardan beri insanlar bu bitkiyi çay şeklinde tüketmeyi tercih etmiştir. En faydalı bitki çayları arasında gösterilen rezene çayının içeriğinde şu vitamin ve mineraller bol miktarda bulunur:
Antioksidan özellikleri ile bilinen rezene çayının insan sağlığı açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek gerekir. Rezene bitkisi aynı zamanda rosmarinik asit, kuersetin, klorojenik asit, apigenin gibi polifenoller içeren tohumlara sahiptir. İnsan vücudunda antioksidan, anti-inflamatuvar ve anti-bakteriyel özellikleriyle fayda sağlayan rezene çayının düzenli olarak tüketilmesi son derece faydalıdır. Rezene çayı ne işe yarar diye merak edenler için bu bitkinin antioksidan özelliği kanser gibi hayati öneme sahip hastalıkların önlenmesinde ve tedavi sürecinde oldukça işlevseldir.
Kalsiyum ve mineral bakımından çok zengin bitki çaylarından biri olan rezene çayının günlük olarak tüketilmesi çok faydalıdır. Aslında kereviz ve meyan kökü arasında bir sebze sınıfına giren rezene çayı, anason benzeri bir tada sahiptir. Aroması, kokusu ve lezzeti ile sık sık tercih edilen rezene çayı faydaları arasında genel olarak şunlardan bahsetmek gerekir:
Görüldüğü üzere vücuda en faydalı bitki çayları arasında rezene çayı ayrı bir öneme sahiptir. Daha sağlıklı bir hayat yaşamak isteyenler düzenli olarak rezene çayı tüketmeye özen göstermelidir. Sindirim sürecini kolaylaştıran rezene çayı, spazm önleyici ve gaz giderici özelliklere sahiptir. Yüksek diyet lifi sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlık tedavisinde en çok kullanılan doğal yöntemler arasında rezene çayı tüketmek gelir. Rezene çayının bunun yanı sıra insanın bağırsaklarını parazitlerden ve sedatif etkilerden temizlediğine dair araştırma sonuçları bulunmaktadır.
İnternet üzerinden rezene çayı neye iyi gelir diye merak edenler için uzmanların pek çok tavsiyesi bulunmaktadır. Sakinleştirici etkisi bulunan rezene çayı, kolik bebek anneleri için kurtarıcı bir etkiye sahiptir. Sürekli ağlama ve huzursuzluk belirtileri ile görülen kolik bebeklerde sıkıntının temel kaynağı gaz sancılarıdır. Rezene çayı içeriğindeki doğal bileşenler sayesinde her yaştan bebek ve çocukların sindirim sistemi yetersizliklerini tedavi etmeye yardımcı olur. Fakat bebeklere rezene çayı vermeden önce mutlaka doktora danışılması gerekir. Hatta bazı uzmanlar, 4 aylıktan daha küçük olan ve anne sütü ile beslenen bebeklere rezene çayı verilmesini doğru bulmamaktadır.
Pek çok kişi rezene çayının zayıflamaya olan etkisini de bildiği için bu çayı diyetlerine ekleyerek faydalı sonuçlara ulaşmaktadır. En sağlıklı içeriğe sahip bitki çaylarının başında gelen rezene çayı vücutta yağ yakımı sürecini kolaylaştırır ve hızlı şekilde zayıflamaya yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenleri tok tutan rezene çayı açlık hissini azaltır. İyi bir idrar söktürücü olduğu için vücuttan toksinlerin uzaklaşarak fazla sıvının atılmasına yardımcı olur.
En çok tüketilen bitki çayları arasında yer alan rezene çayı, kalp dostu bir bitki çayı olarak bilinir. Her yaştan kişinin tüketmesi tavsiye edilen rezene çayının içeriği kalp ve damar sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Bir potasyum kaynağı olduğu için rezene çayı doğal olarak asit dengesini kontrol eder. Vücudun kalp atış hızını düenler ve kan damarlarını genişleterek kan basıncını optimize eder. Görüldüğü üzere rezene çayının bu özellikleri kalp ve damar sağlığını korumak için çok önemlidir.
Karaciğer, kolesterolün üretildiği ve parçalara ayrıldığı organdır. Sağlıklı ve verimli çalışan bir kolesterol daha verimli bir şekilde kolesterolü parçalar ve düzenler. İşte bu noktada rezene çayı karaciğer fonksiyonlarını doğal yolla desteklediği için kalp sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde kolesterolün vücutta yeniden emilmesini engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan rezene çayı oldukça önemli bir bitki çayıdır.
ABD’de rezene çayı üzerine yapılan araştırmalar bu bitki çayının prostat kanserine karşı koruma özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Yüksek antioksidan özellikleri sayesinde rezene çayının sağlıklı bir yaşam sürebilmek için pek çok faydası olduğu bilinir. Özellikle kalp ve damar sağlığını koruyan rezene çayı kadınlar için de hayati fonksiyonların devamlılığı açısından olumlu etkiler ortaya koyar. Emziren anneler için rezene çayı süt üretimini arttırmasının yanı sıra hormon dengesini de sağlar. Kansere karşı koruma sağlayan pek çok antioksidan bileşik rezene çayı içinde yer alır. Kuersetin adı verilen bileşik, rezene çayının kanser karşıtı bitki çayları arasında öne çıkmasını sağlar.
Doğal şifa kaynağı olan rezene çayının içeriğinde anetol ve anti inflamatuvar yapı sayesinde iltihabı önleyici özellikler bulunur. Normal hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesini engelleyen rezene çayının günlük olarak tüketilmesi son derece faydalıdır. ABD merkezli bir bilimsel araçtırma sonuçlarına göre rezene çayı akciğer ve kolon kanseri hücretlerinin büyümesini engelleyen bir yapıya sahiptir. Antioksidan ve lif içeren yapısı sayesinde rezene çayı özellikle kolorektal kanseri önlemede önemli görevler üstlenir. Günlük yaşamın her anında rahatlıkla tüketilebilecek rezene çayı içenlerin daha sağlıklı ve uzun ömür yaşaması mümkündür.
Adet dönemindeki kadınlarda rezene çayının pozitif etkileri olduğu bilinir. Kadınlarda adet döngüsü sırasında kan miktarında azalma meydana gelir. Bu nedenle aşırı kasılan rahim kasları, kadınlarda düzenli olarak adet sancısı yaşanmasına yol açar. Yapılan araştırmalara göre kadınların ağrılı adet döneminde rezene çayı tükettiklerinde kasılmış rahim kaslarının gevşediğini göstermektedir. Böylelikle adet sancısını hafifletmek ve kaslarda rahatlatıcı etkisinden yararlanmak için bu dönemde özellikle rezene çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca adet döneminde kadınların halsizlik sorunu ve mide bulantısı gibi dertleri de bir bardak rezene çayı ile çözüme kavuşturulabilmektedir. Günümüzde en çok tüketilen rezene çayının sadece emziren kadınlara değil tüm kadınlara olumlu katkıları olduğu unutulmamalıdır.
Sağlık açısından çok sayıda faydası bulunan rezene çayı günlük tüketime uygun bir bitki çayıdır. İçeriğinde vücudun sağlıklı bir şekilde hayati fonksiyonlarına devam etmesini destekleyen vitamin, mineral ve lif desteği bulunan rezene çayı antioksidan bakımından zengindir. Bu yüzden alkol ve sigara gibi kötü alışkanlığı olan kişilerin vücudunda meydana getirdiği tahribatı azaltmak ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamak için rezene çayı içilmesi önerilmektedir. Özellikle günde çok sayıda sigara tüketen kişiler, bu alışkanlıklarını bırakamıyorsa rezene çayı içerek vücudun göreceği zararı azaltma imkanına sahip olabilirler.
Kadınlara adet döneminde içmeleri tavsiye edilen rezene çayı, emzirme dönemindeki kadınlar açısından da son derece faydalıdır. Bu dönemlerin dışında günlük hayatın her anında rezene çayı içerek faydalarından yararlanmak mümkündür. Sadece kadınlar değil erkekler ve çocuklar da rezene çayı sayesinde daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Geniş bir tüketici kitlesi bulunan rezene çayı C vitamini bakımından zengin olduğu için vücudun metabolizma direncini yükseltir. Özellikle kış aylarında rezene çayı tüketimini arttıran kişiler daha sağlıklı ve hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Bu yüzden dört mevsim tüketilebilen rezene çayının hiç değilse kış aylarında biraz daha sık tüketilmesine dikkat edilmesi tavsiye edilir.
Yaz-kış fark etmeksizin vücuda her zaman faydası olan rezene çayını tüketerek vücudun hayati fonksiyonlarını geliştirmek mümkündür. Rezene bitki tohumlarında anetol, mirsen ve limonen uçucu yağları bol miktarda bulunur. Bu sayede rezene çayının cilt sağlığını koruyup güçlendirmesi de öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Ergenlik döneminde akne oluşumuna neden olan ciltteki fazla yağ ve sıvıların temizlenmesinde rezene çayının faydaları bir hayli fazladır. Rezene çayı günün her saatinde içilebileceği gibi gece yatmadan önce de bir bardak olacak şekilde tüketildiğinde faydalar sağlar.
Gece yatmadan önce rezene çayı içen kişilerin vücut metabolizma hızı dengelenir ve kalp atışı düzenlenir. Böylelikle daha konforlu ve rahat uykuya dalmak mümkün hale gelir. Özellikle günlük yaşamında stres altında kalan kişilerde gece saatlerinde artan huzursuzluk uykusuzluğa yol açabilir. Gece uykuya dalmakta zorlanan kişilerin vücudundaki gerginliği atabilmeleri için bir bardak rezene çayı içmeleri tavsiye edilir. Böylelikle gece uyku kalitesi artar ve kişiler sabaha daha dinç bir şekilde uyanabilirler.
Yapılan araştırmalara göre rezene çayının gece vücudun salgıladığı melatonin salgısını arttırdığı bilinmektedir. Gece içildiğinde vücudun stres seviyesini ciddi anlamda düşüren rezene çayı sayesinde uykuya dalmak çok daha kolay hale gelir. Uzmanlar gece yatmadan önce yemek yenmesini doğru bulmasa da geç saatlerde yemek yiyen kişilerin uykuya rahat geçebilmesi için rezene çayı içmeleri tavsiye edilir. Ayrıca rezene çayının kaslardaki kramp ve yorgunluk hissini de geçirdiği bilinmektedir. Bu sebeple fiziksel ağrı veya yorgunluk yüzünden gece uyuyamayan kişilerin rezene çayı içerek daha verimli bir gece uykusu yaşadıkları belirlenmiştir.
İnternet üzerinden rezene çayı nasıl demlenir diye araştıran kişiler için bu çayın demlenip içilmesi son derece basittir. Tıpkı diğer bitki çayları gibi rezene bitkisi de kısa sürede demlenip lezzetli bir çay haline getirilebilir. Yapılan araştırmalara göre rezene çayının sindirimi kolaylaştırıcı etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden yemekten sonra içilecek bir bardak rezene çayı sindirim sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayıp vücuda rahatlık verir. Özellikle emziren anneler, internet üzerinden yaptıkları araştırmalarda rezene çayı demleme yöntemlerini merak etmektedir.
Sarı çiçekleri olan ve meyan köküne benzer bir tadıyla beğeni toplayan rezene çayının demlenmesi son derece basittir. Vücuda sağladığı potansiyel faydalar ile her geçen gün daha fazla kişinin tercih ettiği rezene çayını demlemek için bazı ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle rezene çayının hazırlanışında olgunlaşmış rezene tohumları seçilmelidir. Rezene çayını vücuda faydalı olacak şekilde demlemek isteyenlerin şu aşamalara dikkat etmesi gerekir:
Görüldüğü üzere rezene çayı çok pratik bir şekilde hazırlanabilen bitki çayları arasındadır. Rezene bitkisi hakkında 2000 yıl önce Pliny’nin yazmış olduğu tıp kitabında bile çok önemli bilgiler yer almaktadır. Romalı doktor, rezene bitkisi sayesinde insanlarda 22 farklı hastalığı nasıl tedavi ettiğini bu kitapta anlatmaktadır. Eski Yunanlılardan beri sık sık tüketilen rezene çayı günümüzde de en çok tercih edilen bitki çayları arasında gösterilmektedir.
Sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyecek rezene çayının yapılışı son derece basittir. İsteğe bağlı olarak rezene çayına ilave edeceğiniz limon veya zencefil gibi besinlerle çayın daha faydalı hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle yeni anne olma heyecanını yaşayan genç anneler emzirme döneminde süt üretiminin artması için rezene çayını demlemek isteyebilirler. İnternet üzerinden rezene çayı nasıl yapılır diye merak edenler için bu çayın hazırlanışı son derece basittir. Kaynamış suya rezene bitkisinin tohumlarını atarak kısa sürede enfes lezzete sahip bir çay hazırlayabilirsiniz.
Rezene çayı sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra kemik erimesi riskini düşüren çok önemli bir besin kaynğıdır. Yemeklerden sonra içilen rezene çayı kemiklerin kırılma riskine karşı korunmasını sağlar. İçeriğindeki fosfor sayesinde kemikleri güçlendirici etkisi bulunan rezene çayını düzenli olarak içmek yaşlılık döneminde osteoporoz riskini düşürmeye yardımcıdır. Doğal anti osteoporotik adı verilen rezene çayının yaşlılar için düzenli tüketimi tavsiye edilmektedir.
Gereğinden fazla tüketildiğinde rezene çayı güneşe hassasiyeti arttırabilir. İçeriğindeki bileşenlerin siprofloksasin ve kinolon etken maddeye sahip ilaçlarla etkileşime girmesi söz konusudur. Tansiyon ilacı gibi ilaçlar alırken rezene çayı tüketilmemeli ve günlük doz aşımı yapılmamalıdır. Anetol alerjisi bulunan kişilerde rezene çayı bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarabilir. Rezene çayı aşırı tüketildiğinde özellikle çocuklar için hormon dengesizliği yaratabilir. Fetal gelişimi engellediği için hamile kadınların rezene çayı içmesi tavsiye edilmemektedir. ?