Türk kahvesi yapımı sanıldığının aksine oldukça kolaydır. Günümüzde Türk kahvesi yapımında farklı kahve çeşitleri ve teknikler kullanılsa da geleneksel Türk kahvesi yapımında aynı metotlar izlenmektedir.
Türk kültürünün önemli bir parçası olan Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüzde kadar ulaşan, hatta Avrupa’da kahve kültürünün yaygınlaşmasında bile etkisi olduğu düşünülen bir kahve türüdür. Sunuş biçimi, kokusu, lezzeti ve telvesi ile ikram edilen tek kahve türü olarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası içinde de Türk kahvesine yer verilmiştir.
Türk kahvesinin sütlü, orta, sadece ve şekerli olmak üzere farklı türlerde yapılması mümkündür. Geleneksel Türk kahvesini evinizde yapmak için basit birkaç adımı izleyebilirsiniz. Türk kahvesi yapmak için şu adımlar takip edilir:
Bol köpüklü ve lezzetli bir Türk kahvesi yapmak için kahve kalitesi son derece önemlidir. Alternatif Türk kahvesi çeşitleri çıkmış olsa da kahvenin taze çekilmiş olması ve pişirme sırasında da birçok detaya dikkat edilmesi gerekecektir.
Dikkatinizi Çekebilir; Kahve Severlere Hediye Fikirleri
Kahvede şeker istemeyen kişiler sade Türk kahvesi tercih etmektedir. Oldukça yaygın olan sadece Türk kahvesi oldukça basit bir şekilde yapılabilmektedir. Hazırlanış biçimi ve lezzetiyle Türk kahvesi dünya genelinde popülerlik kazanmıştır.
Sade Türk kahvesinin hazırlanışı ise kısaca şöyledir:
İlk köpükleri aldıktan sonra 1 taşım olacak şekilde kaynattıktan sonra kahvenin fincanlara dökülerek servis edilmesi mümkündür. Sade Türk kahvesinin yanında lokum ya da çikolata gibi ikramlarda bulunarak da sade kahvenin acımsı tadının dengelenmesi sağlanabilir. Tek içimlik Türk kahvesi yapımında 1 fincana göre malzemeler ayarlanmalıdır.
Sade, orta veya şekerli olmak üzere yaygın olarak üç farklı türde hazırlanan Türk kahvesi, birçok kişi tarafından orta şekerli olarak tercih edilmektedir. Lezzetli bir orta Türk kahvesi yapmak için kahve çeşidimden cezve kalitesine kadar birçok detaya dikkat edilmesi gerekecektir. Orta bir Türk kahvesi hazırlamak için geleneksel Türk kahvesi tarifini rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Orta Türk kahvesini sade kahveden ayıran temel özellik şeker kullanımıdır. Orta Türk kahvesinin hazırlanışında öncelikle cezve içine kahve ve sonrasında tercihe göre şeker ilave edilir. Üzerine fincan sayısı kadar su eklendikten sonra pişirmeden önce iyice karıştırılır.
Her fincan için cezveye 2 çay kaşığı kahve ve orta şekerli olması için 1 çay kaşığı şeker ilave edilebilir. Kısık ateşte üzerinde köpük oluşacak kadar kaynaması beklenir. İlk köpükler alındıktan sonra bir taşım kadar kaynamasını beklemelisiniz. Kaynama sonrasında fincanlara kahveyi servis edebilirsiniz. Orta Türk kahvesi nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar için ayrıca pişirme sırasında bilmeleri gereken birçok püf noktası da sunulmaktadır.
Türk kahvesinde süt kullanımı da sonradan kültürümüze yerleşen alternatif bir tarif olarak sunulmaktadır. Geleneksel Türk kahvesinden ayıran temel özelliği ise kahvenin su yerine süt kullanılarak yapılmasıdır. Sütlü Türk kahvesi yapımının bu temel farktan başla herhangi bir farklılığı bulunmamaktadır.
Türk kahvesi genel hatlarıyla acımsı bir tada sahip olduğu için sütlü kahvede birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Sütlü kahve yapımında kısaca şu adımlar takip edilebilir:
Sütlü kahve günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Türk kahvesi başta olmak üzere dünya genelinde birçok farklı kahve çeşidinde de süt ve süt dozu gibi unsurlar yaygın olarak tercih edilmektedir. Sütlü Türk kahvesi yapımında geleneksel tarifte yer alan püf noktalara dikkat edilmesi gerekecektir.
Dikkatinizi Çekebilir; Espresso Kahve Çeşitleri
Elektrikli cezve ve kahve makinelerinin kullanımı gününüzde oldukça popülerdir. Pratik bir şekilde kahve hazırlamanızı sağlayan bu ürünleri kullanarak da 40 yıllık hatır kahvesini kolayca hazırlayabilirsiniz.
Elektrikli cezvede Türk kahvesi yapmak için öncelik yine fincanlarla suyu ölçerek cezveye ekleyin. Ardından her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve orta şeker için 1, şekerli için 2 çay kaşığı şeker ilave edilir. Cezveyi fişe takıp çalıştırmadan önce mutlaka iyice karıştırılması gerekecektir. Karıştırma işlemi sonrasında fişe takarak kahveni kaynaması beklenir.
Elektrikli cezvede Türk kahvesi yaparken kesinlikle metal kaşık kullanılmamalıdır. Tahta ya da plastik kaşık tercih edilmesi önerilir. Diğer cezvelerde olduğu gibi elektrikli cezvede Türk kahvesi yapımı da aynı sıralamalara sahiptir.
Türk kahvesinin kendine has özelliklerinden bir diğeri ise bol köpüklü oluşudur. Türk kahvesi denince akla ilk gelen bol köpüklü Türk kahvesidir. Her ne kadar standart bir tarife sahip olsa da bol köpüklü Türk kahvesi yapımı oldukça zordur. Bunun için bazı püf noktaların bilinmesi gerekir.
Bol köpüklü ve lezzetli bir Türk kahvesi yapmak için şu püf noktalara dikkat edilmesi yerinde olacaktır:
Bol köpüklü kahvenin sırrı malzeme kalitesi ve pişirmesindedir. Köpükleri aldıktan sonra bir taşım kadar daha bekleyerek daha fazla köpüklü bir yapı sunması sağlanabilir.
Kahve türüne ve pişirme metotlarına göre Türk kahvesinin birçok çeşidi vardır. Zaman içinde özellikle pişirme şekillerine göre Türk kahvesinin lezzetinde de alternatifler üretilmeye başlamıştır. Klasik Türk kahvesinin yanı sıra damla sakızlı olmak üzere farklı aromalara sahip kahveler de üretilmeye başlamıştır.
Geleneksel Türk kahvesi çeşitleri arasında günümüzde aynı metotla birçok farklı aroma seçeneği sunulmaktadır. Türk kahvesi çeşitlerinden bazıları şunlardır:
Pişirme teknikleri açısından söz konusu kahveler birçok farklılık göstermektedir. Geleneksel Türk kahvesi olarak sunulan ve farklı aromalara sahip kahve çeşitleri ise aynı pişirme yöntemlerine sahiptir. Kahvenin tane yapısı ve aromaları Türk kahvesinin çeşitlenmesini sağlamaktadır. Türk kahvesi çeşitleri günümüzde birçok farklı aroma seçeneğini sunmaktadır.
Türk kahvesi sadece lezzetiyle değil, sahip olduğu faydalarla da dikkat çekmektedir. Uzmanlar tarafından günde 1 fincan Türk kahvesi tüketmenin insan sağlığı açısından birçok faydasının olduğu ifade edilmektedir. Türk kahvesinin faydalarından bazıları ise kısaca şöyledir:
Günde bir fincan Türk kahvesi tüketmenin insan sağlığı açısından faydaları oldukça yüksektir. Konuya ilişkin yapılan araştırmalara göre günde bir fincan tüketilen Türk kahvesinin kalp dostu olduğu ve damarların iç yüzeyindeki hücrelerin yapılarını korumaya yardımcıdır. Kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürmektedir.
Türk kahvesi tüketiminin ayrıca karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu olması ve safra taşını engellemektedir. Ayrıca 600 ml ve üzerinki kahve tip 2 diyabete yakalanma riskini %23 oranında azalttığına dair araştırmalar da dikkat çekmektedir. Antioksidan özellikleri sayesinde birçok uzman tarafından Türk kahvesi tüketimi önerilmektedir. Türk kahvesi faydaları sayesinde günümüzde hemen hemen her yaş grubu tarafından tüketimi önerilmektedir.
Türk kahvesinin faydaları kadar zararları da bilinçsiz ve aşırı tüketimi ile ortaya çıkmaktadır. Öte yandan bazı kronik rahatsızlıklara sahip kişilerde de Türk kahvesinin zararları ortaya çıkabilmektedir. Günde 1 fincandan fazla ve sık sık tüketilmesi halinde Türk kahvesinin birçok farklı yan etkisi ortaya çıkacaktır.
Sık sık Türk kahvesi tüketilmesi halinde ortaya çıkabilecek bazı yan etkiler kısaca şunlardır:
Bilinçsiz ve aşırı şekilde Türk kahvesi tüketimine bağlı olarak faydaları kadar zararları da ortaya çıkacaktır. Bu nedenle uzmanlar tarafından önerilen miktarın dışında Türk kahvesi tüketilmesi önerilmez. Türk kahvesinin faydalarının ortaya çıkması için günde sadece 1 fincan kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Besin değerleri açısından değerlendirildiğinde ise 1 fincan Türk kahvesi kalorisi ve diğer değerleri ise şöyledir:
1 fincan sade Türk kahvesinin besin değerleri ve kalorisiyle diyet listelerinde de tüketilebilecek nadir kahveler arasında yer almaktadır. Diğer birçok kahve çeşidine göre çok daha düşük kaloriye sahip olan Türk kahvesi hem lezzeti hem de düşük besin değeri ve kalorisiyle de yaygın olarak tercih edilmektedir.
Geleneksel Türk kahvesinin yanında bir bardak su ikram edilmektedir. Eski zamanlardan bu yana Türk kahvesinin yanında mutlaka su ikram edilmektedir. Günümüzde ise Türk kahvesi ile beraber suya ek olarak lokum, çikolata ve küçük çikolatalı drajeler de ikram edilmektedir.
Türk kahvesinin yanında iyi bir eşlikçi olarak çeşitli tatlıların da ikram edilmesi mümkündür. Özellikle bayramlarda Türk kahvesinin yanında misafirlere, Türk mutfağının bir başka geleneksel lezzeti olan baklava ikram edilmektedir. Kahve yanı ikramlık tabaklar dışında günümüzde sade maden suyuyla birlikte Türk kahvesi ikramına sık rastlanmaktadır. Türk kahvesine birçok farklı ürün eşlik edebilir. Bu sayede misafirlerinize kaliteli sunumlar gerçekleştirebilirsiniz.