Tütsü kullanımı tahmini olarak 1.yy’a kadar uzanmaktadır ve esas olarak dini seremonilerde kullanılma amacı ile Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan yapılır. Yüzyıllar boyunca kullanılan tütsüler, meditasyon, ferahlama, kötü kokuları bastırma ve kötü ruhları kovmak gibi amaçlar için kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre tütsü kullanımının kökeninde dini ayinlerin yattığını kanıtlar.
Tütsü Nedir?
Tütsü nedir sorusuna cevap olarak eski Türkçe’de tütsü kelimesi duman çıkaran obje demektir cevabı verilebilir. İsim kökeni olarak eski Türkçe’den gelen tütsü; yakıldığında çeşitli kokular çıkaran ve kötü kokuları bastırmak amacı ile ya da enerji yayması ve kişinin veya ortamın enerjisini temizlemek amacı ile kullanılan bir malzemedir. Tütsüler farklı türlerde olabilmekle birlikte her tütsünün işlevi farklıdır. Yakıldıklarında türlerine göre ortaya koku çıkaran tütsüler, odak arttırmaya yardımcı olmanın yanı sıra zihni de açarlar. Bu sebepten dolayı yoga, meditasyon ve reiki gibi kişinin odaklanmasını gerektiren çalışmalar yapılırken tütsü yakılabilir. Ayrıca farklı dinlerde ve farklı kültürlerde ritüeller yani ayinler öncesinde ya da sonrasında veya ayin sırasında kullanılabilir.
Tedavi süreçlerinde dua, büyü ve muskalardan faydalanılmıştır. İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır. Dini ayinlerde kullanılmaya başlanan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı genişlemiş ve değişen kültürler, yaşam tarzları ve dini inanışlar sayesinde günlük hayatta kullanılmaya başlanmış ve dini mimarilerde de kullanımı yaygınlaştırmıştır.
Tütsüler İslam kültüründe, Bizans kültüründe ve Selçuklu kültürü ile Osmanlı kültüründe de kullanılmış malzemelerdir. İslam kültüründe camii ve türbelerde kullanılan tütsüler, Bizans kültüründe kiliselerde ayin amaçlı yakılırken Selçuklu döneminde ise bulunan pek çok buhurdan sayesinde tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Osmanlı kültüründe ise saraylarda gül suyu ikramı sırasında tütsüler yakılıp çeşitli buhurdanlar kullanılmıştır. Günümüzde tütsü kullanımının yerini oda spreyleri almış olsa da ev ve odalarında tütsü kullanan insanların sayısı da yadsınamayacak kadar fazladır.
Tütsü Ne İşe Yarar?
Tütsü ne işe yarar sorusuna cevap olarak şu cevaplar verilebilir:
- Meditasyon, yoga ve reiki gibi zihin gücü gerektiren aktivitelerin yapıldığı ortamlarda tütsü yakılması odaklanmayı pozitif olarak etkiler.
- Tütsüler yakıldıkları mekanlardaki kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları kovar.
- İçerikleri tamamen doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermenin yerine solunum yolu sağlığını olumlu yönde etkiler.
- Günlük yaşantıda kişinin karşısına sıkça gelebilen sıkıntılı durumlardan dolayı oluşturduğu stresi azaltmaya ve dindirmeye yarar.
- Terapi ve odaklanma etkilerinin yanı sıra tütsüler böcek uzaklaştırıcı olarak da kullanılabilirler.
- Çoğu alternatif tıp uygulamasına göre daha pratik ve uygulanması daha kolay olan tütsüler, alternatif tedavilerde kullanılabilir.
- Her bir tütsünün aromasının farklı olması sebebi ile vücutta ve zihinde yarattığı etki farklıdır. Bu sayede kişilerin bulundukları duruma göre tütsü seçimi yapma lüksleri vardır.
- İnsanların yanı sıra iç mekanlara ve eşyalara da olumlu yönde etkiler göstermekte olan tütsüler, iç ortam ferahlığını sağlar.
Hangi Tütsü Ne İşe Yarar?
Tütsüler birden fazla çeşittedir. Ve her tütsü çeşidinin kendine göre bir işlevi vardır. Hangi tütsü ne işe yarar sorusunun cevabı şöyledir:
- Sandal Ağacı Tütsüsü: Bu tütsü yakıldıktan sonra yaydığı güzel koku ile aroma terapisi yöntemine faydalıdır. Ayrıca kişinin odaklanma ve motive olma gücünü arttıran bu tütsü sayesinde kişiler rahatlayabilir ve streslerden uzaklaşabilir.
- Ardıç Tütsüsü: yeşil renkte olan bu çalının çam ağacına benzer yapraklar bir noktada toplanarak kurutulduğunda ardıç tütsüsü elde edilebilir. Bu tütsünün yakılması ile de vücut ve zihin yorgunluğu giderilebilir. Ayrıca tapınakları ve iç mekanları arındırmak için de kullanılan ardıç tütsüsü Ortaçağ zamanında vebadan korunmak için de kullanılmıştır. Ardıç bitkisi eski Türk toplumları için de kutsal bir nitelik taşımaktaydı. Eski Türk inanışlarına göre ardıç tütsü yakmak, yılanları kovardı ve simyacıların yapabildiği felsefe taşı yapımında kullanılmaktaydı.
- Sedir Tütsüsü: Çok fazla kültürde ve toplumda kutsal kabul edilen sedir ağacı, kurutularak tütsü haline gelebilen bir başka bitki türüdür. İç mekanlara yaydığı orman kokusu ile kişinin kendisini doğal bir ortamda gibi hissetmesine ve stres seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Eski toplumlarda da sedir tütsüsü hem negatif enerjiyi kovmak için hem de negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirmek için kullanılmıştır.
- Gül Tütsüsü: Gül yapraklarının kurutulması ile elde edilen gül tütsüleri yeni başlangıçlar sırasında gelenek olarak yakılır. Bu sayede kişinin yeni başladığı bir işin ya da sürecin olumlu ve güzel geçeceğine inanılır. Ayrıca gül tütsüsü tüm bu özelliklerinin yanı sıra sevgiyi ve romantizmi de simgelemektedir.
- Lavanta Tütsüsü: Lavanta tütsüsü uykusuzluğu, üzüntüyü ve depresyon etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Ayrıca geceleri uyumadan 1 saat önce kişinin yakacağı lavanta tütsüsü uykuya dalma sürecini hızlandıracaktır.
- Reyhan Tütsüsü: Reyhan tütsüsü negatif enerjilere karşı korunmak için kullanılır.
- Vanilya Tütsüsü: Bu tütsü kişiyi huzurlu ve mutlu hissettirir. Vanilya kokusu insan üzerinde gevşetici etkiye sahiptir.
- Nane Tütsüsü: Şifa kokusu olarak da bilinen nane tütsüsü kokusu ağrı ve sızıların geçmesine yardımcı bir tütsü çeşididir. Burun ve boğaz enfeksiyonlarında kişinin nefes almasını da kolaylaştırarak ciğerleri açar.
Tütsü Ne Demek?
Tütsü ne demek sorusuna cevap olarak eski Türkçe’de duman çıkaran nesne anlamında gelmektedir. Günümüzde tütsü kelimesi dini törenlerde veya çevrenin güzel kokması amacı ile yakılan kokulu madde anlamına gelmektedir. Tütsüler tanrıları ve ortamları onurlandırmak amacı ile kullanılmıştır. Günümüzde ise iç mekanların güzel kokmasını ve kişiler üzerinde pozitif etkiler bırakması amacı ile kullanılmaktadır.
Tütsü Neden Yakılır?
Tütsü neden yakılır sorusunun ana cevabı kişinin odaklanması ve pozitif enerjiler ile kaplanmasını sağlamak amacı olarak verilebilir. Bu sayede kişiler istedikleri duruma hitap eden kokuyu bulundukları ortama yayarak çakra açma ve biyolojik enerji sahibi olmak gibi amaçlarına ulaşabilirler. Yapılan tıbbi araştırmalar sonucu tütsü kokularının kişinin enerjisi üzerinde olumlu etkiler bıraktığını kanıtlamıştır.
Amber Tütsü Ne İşe Yarar?
Amber tütsüsü ne işe yarar sorusuna cevap olarak kişinin sakinleşmesi verilebilir. Bu sayede kişiler sakinleşerek istedikleri meditasyon ortamına ulaşabilirler. Ayrıca odunsu ve güzel kokusu sayesinde amber tütsüsü ortam enerjisindeki yenilemeyi de sağlamaktadır.
Hangi Tütsü Neye İyi Gelir?
Hangi tütsü neye iyi gelir sorusuna cevap olarak şu cevaplar verilebilir:
- Lotus Tütsüsü: Dinginlik ve mutluluk hissi
- Ejderha Kanı Tütsüsü: Canlanma ve yenilenme
- Aloe Vera Tütsüsü: Çakra dengelemeleri
- Afyon Tütsüsü: Yorgunluğu gidermek ve odaklanmak
- Üzerlik Otu Tütsüsü: Nezle ve grip gibi solunum hastalıklarında iyileştirici etkisi vardır.
Tütsü Kokusu Ne İşe Yarar
Tütsü kokusu ne işe yarar sorusuna cevap olarak tütsünün çeşidine göre değişkenlik göstermek ile birlikte genel olarak ortamın enerjisini pozitif yöne çevirmek ve odaklanmayı arttırmak verilebilir. Ayrıca yine tütsü kokusunun işlevlerinden biri de uyku kalitesini arttırmak ve kişinin daha verimli bir uyku uyumasını sağlamak verilebilir.